Friday, May 1, 2015

Tahun Baru?

2015? rasa teruja tidak ada. tidak tahu. bagaikan tiada perasaan. hari-hari baru akan aku lalui dengan melakukan perkara yang sama. mungkin aku sudah bosan dengan hidup dan dunia ni.
Image result for never give up quotes
tambahan, aku sekarang semester 3 dalam kos MLT. memang tough! subjek microbiology, parasitology and hematology sama tebal notanya. ni semua seperti persediaan sebelum praktikal tetapi membebankan pelajar. hurmm.. merungut pun tak guna. ada je senior yang dapat anugerah pengarah dan anugerah cemerlang. so, its no that impossible for me to get that too! InsyaAllah :)
Image result for impossible quotes


sekarang, aku mula menggunakan waktu hujung minggu sepenuhnya dengan aktiviti untuk menghilangkan stress. shopping, movie and the latest is roller blade!
Image result for roller blade
i feel excited when talk about it. but, there are risks when playing roller blade. dua-dua belah lutut dah lebam, tangan pon. sebab asyik jatuh. masalah balancing. have to keep practice I think.


hey guys! don't be scared to try new things! as long as it is good. we only live once. but if we do it right, once is more than enough :)

Image result for one is enough

Image result for one is enough

now, my team is dilemma because of programme we handle. earlier, some of the participants canceled their participation. the others still don't give us their comfirmation. mula-mula beria-ia nak join, bagi nama semua. siap ada yang nak bayar dulu. but now, the situation change drastically! WTH?! 



what I can do now, be patience and pray for the best. this programme not only involve me and my team. hurmm, don't know what to say anymore. just let it be . . .

 Image result for never give up quotes

Image result for never give up quotes

Image result for never give up quotes

I will try keep updating my blog. . .

Sunday, February 1, 2015

Kini Aku Kembali

setelah sekian lama menyepi, akhirnya aku menulis kembali. Entry ni sebenarnya dah tertangguh hampir sebulan disebabkan kekangan masa dll.
REST TIME

berakhir sudah Tahun 1 semester II. banyak pahit manis dirasai. kini, semuanya tinggal memori. sesuatu yang sukar digapai kembali. AKU masih berusaha mematangkan diri, perbetulkan segala kekurangan. InsyaAllah :)

akan diceritakan semua yang aku lalui sepanjang 6 bulan terakhir tahun 2014. harap-harap aku masih ingat, hahhahaa... (tengah migrain ni =_=" )

untuk sem II, bulan pertama adalah bulan Ramadhan. keterujaan dan takut bercampur baur untuk permulaan semester 2. tambahan dengan kehadiran seorang senior SAMURA yg kebetulan menjadi sr aku di sini. rasa teruja? mmg teruja. but actually nothing happened between us. he just a senior ... hahahaha

___________________________________________________

BULAN RAMADHAN

untuk pertama kalinya aku berbelanja kurang dan ada lebihan elaun. wow! aku sendiri terkejut. berjimat bukanlah kedekut. kena tahu bezakan (^.^)

kurma makanan kegemaranku 

tetapi aku risau berat aku naik, jadi aku makan nasi sekali sehari. lama-lama aku macam kena gastrik. perut rasa mcm kena cucuk jarum. pedih. OMG! at the end. IRA scold me and tell me to eat something heavy like rice. then I eat rice more frequently,hahhaa. konon mengikut arahan. antara juadah yang aku suka - popia otak-otak, ayam goreng kunyit dengan sambal belacan yang superb pedas! air kegemaran lak? air kelapa dan tebu. manis! terlalu sukakan air kelapa, hahahhaa...

__________________________________

1/9 - ISTANA BUDAYA & TEATER

ok, teruja nak tgk teater kat IB. SUPERMOKH. hati sebenarnya berharap aku boleh bersembang dgn sr. but, seriously the situation turned awkward! too awkward. lesson of the day : never go somewhere alone. Because you will be more boring and lonely. yang PALING PENTING, BETULKAN NIAT kita dalam melakukan sesuatu. tapi teater tu best walaupun agak lembap jalan cerita dia pada pandangan aku. the best part was when the dancer danced with LED costumes! mcm step up pon ada. memang terbaik.

___________________________________________________

27/3 - PROGRAM SEMBELIHAN

hari ni ada Program Sembelihan anjuran kelab Kerohanian KTMP KL. mmg tgk live ayam kena sembelih dan merasa bersihkan ayam. ada cara klu nak buang bulu ayam dengan cepat tanpa perlu celur ayam dalam air panas ^_^. memang terbaik :D

perlu dipastikan saluran pernafasan dan pemakanan terputus sepenuhnya
pada akhir program, kami makan beramai-ramai. alhamdulillah kenyang walaupun penat...
_______________________________________

2/11/2014 

you know what? It was my first time joined any charity held by outsider! It was held by IIUM. credit to them :D



thanks to my senior, sebab klu dia tak ajak. memang tak akan tau dan sertai this good event. lets support any beneficial event especially for charity ^_^


MY RECORD. 10 KM for 1 hour 20 minutes
tak dilupakan Fendy Ikmal yg sanggup tolong hantar ke IIUM lepas kerja dan join sekali. you are a great friend. semoga bertemu dengan jodoh yang baik, insyaAllah :)
_____________________________________

HARI KTMP

seusai sampai di kolej, Kafe adalah tujuan pertama. perut minta diisi. banyak gerai dibuka dan aku jumpa ini. the yogurt taste light and no so sweet. just nice. 
YUMMY
8.30 aktiviti dimulakan. beberapa aktiviti dirancang oleh EXCO Komuniti untuk aktiviti outdoor dan aktiviti indoor EXCO Sukan pula bertanggungjawab.
batu seremban
sapa ingat nama game ni? hehehehe
__________________________________

Pertandingan Badminton

aktiviti kali ni anjuran kelab sukan. esok dah nak bertanding, hari sebelum baru nak bertanding. hahahaha, memang tak berharap pon untuk menang. kena banyak berlatih baru boleh main dengan baik. masa lawan pon aku boleh ketawa. main-main sungguh, kih4. ni semua gara-gara nak penuhkan jam kredit sukan :P


with roommates
_____________________________________

PRA KLINIKAL 30/11/2014 - 4/12/2014

praktikal oh praktikal

sejujurnya, hari pertama ni dipenuhi dengan kejanggalan di tempat baru, suasana baru dan staff yang belum dikenali. secara faktanya hari pertama aku hanya bertanya sikit dan memerhati, hahahaha. tolong buat test yang berkaitan dengan spesimen urin seperti UFEME, glucose and albumin test using strip and machine. rasa nak menangis pon ada. dah nak habis hari pertama, aku berbual dengan ketua JTMP aka penyelia aku sepanjang aku praktikal di sana. rupa-rupanya dia super duper senior dari IMR dan dia kenal keluarga aku. memang lawak, kecil juga bumi ni rupanya =_="


perjalanan balik. nampak mcm gunung kinabalu kan?
hari berganti hari. hampir semua ujian yang dijalankan di KK ni aku jalankan. kesilapan? memang tak dapat aku hindari. aku sering memarahi diri aku apabila tersilap. tapi semua JTMP kat sini sporting je bila dikenali lebih rapat. siap bawa kamera dan monopod untuk kami semua bergambar, hihihihi

Daebak! Gonna miss you
_____________________________________

MINAT

aku memang tak dapat lari daripada hobi dan minat. sampai bila aku kata nak pergi ke TS pada hujung minggu, classmate mesti cakap aku nak pergi memanah. memang tepat pon. tambahan pula, ia sunnah dan kita dapat belajar untuk fokus serta menenangkan fikiran. insyaAllah lepas ni, lagi banyak aktiviti baru yang ingin dicuba :)


READY.AIM.SHOOT

-THE END-


Monday, December 15, 2014

Jengah Ke Dapur I

Jom kita jengah ke dapur!

cuba agak hari ni aku nak masak apa?

teruskan meneka rakan-rakan. tapi aku rasa, ia hanyalah lauk yang ringkas terutama bagi mereka yang selalu memasak, hahhaha...

kita terus kepada bahan-bahan.

kita perlukan;

1. Ayam yang dipotong kecil
2. Sayur-sayuran - tomato, lobak merah, kacang panjang dll

                         

3. serai, cili padi, bawang besar dan bawang putih. 

kuantiti bahan bergantung pada kuantiti ayam yang korang guna...

mari mula memasak!

1. panaskan kuali dan letakkan minyak
2. tumis cili padi, bawang putih dan bawang besar yang telah 
    dipotong kecil atau dikisar.
3. setelah garing, masukkan potongan ayam dan dan sebatang serai. 
    kemudian sebatikan.

                            

4. biarkan ayam masak buat seketika.
5. masukkan sos tiram dan sayuran yang telah dipotong. 

                           

6. tambahkan garam untuk perasa dan masukkan daun 
    limau purut.

*jika kuah terlalu pekat, tambahkan sedikit air masak

*jika kuah terlalu cair, letakkan sedikit tepung jagung

                                          
                            JEMPUT MAKAN. AYAM PAPRIK:)